Semledagen!!

Idag är det ju semledagen! haha då får man äta hur många semlor man vill utan och bli kallad fetto :). Är det inte underbart? Dock har jag aldrig försökt mig på o baka semlor själv. ska kanske testa det. Bild och recept från Aftonbladet

image401

Lyxig semla

25 g jäst för söta degar

2,5 dl mjölk

0,5 dl socker

3,5 dl vetemjöl

Efter första jäsningen:

75 g smör

0,75 dl socker

1 ägg

1 tsk kardemumma, stött

0,5 tsk salt

3,5 dl vetemjöl

  

Fyllning:

250 g mandelmassa

Inkråm

Eventuellt vatten

Pensling:

Ägg

  

Garnering:

3 dl vispgrädde

Florsocker

Gör så här:

1.Ljumma mjölken till 37

grader. Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

2. Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt, cirka 10 minuter i köksmaskin.

3. Strö över lite vetemjöl och täck med en bakduk. Låt degen jäsa i 30 minuter.

4. Rör under tiden smör och socker poröst och stöt kardemumman.

5. Rör ned smörblandningen samt kardemumma, ägg, salt och resten av vetemjölet i degen. Arbeta den i ytterligare 10-12 minuter. Degen ska vara lös i konsistensen, men seg och smidig.

6. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter.

7. Lägg degen på lätt mjölat bakbord. Knåda lätt och dela den i 12 bitar. Forma runda, släta bullar.

8. Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

9. Pensla de uppjästa bullarna med ägg. Grädda dem i cirka 8 minuter mitt i ugnen. Låt bullarna svalna på ugnsgaller.

Servering:

1. Klipp av ett trekantigt lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda inkråm, mandelmassa och ev. lite vatten till lagom konsistens.

2. Fyll bullarna med blandningen. Spritsa eller klicka på vispad grädde.

3. Lägg på locken och pudra på florsocker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0